Verzekeraars stellen EPD nog niet verplicht

Zorgverzekeraars zijn niet van plan huisartsen te dwingen zich aan te sluiten bij het Landelijk Schakelpunt, de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat stellen Zorgverzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsenvereniging donderdag in een gezamenlijk persbericht.

Op basis van een passage in contracten voor 2013 van verschillende verzekeraars vreesden veel huisartsen dat aansluiting bij het nieuwe EPD op termijn verplicht wordt. Dat is niet het geval, zeggen de verzekeraars. De contracten zullen worden aangepast.

Het is aan de huisartsen om te bepalen of het EPD tot norm wordt verheven. "De verzekeraars zullen zich daarbij afzijdig houden." Wel moedigen ze gebruik van het EPD aan. Pas als het EPD algemeen is geaccepteerd door huisartsen, zullen verzekeraars aansluiting verplicht stellen.

Het nieuwe EPD is omstreden. Volgens eerder gemaakte afspraken mogen vanaf 1 januari alleen nog gegevens worden uitgewisseld van patiënten die expliciet toestemming hebben gegeven. De organisatie achter het nieuwe patiëntendossier, de VZVZ, wil van die afspraken af, omdat nog maar weinig patiënten toestemming hebben gegeven.

De patiëntenfederatie NCPF schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer te willen vasthouden aan de datum van 1 januari. Ook is de voorlichting aan patiënten onder de maat, schrijft NCPF-directeur Wilna Wind. Volgens Wind is sprake van grote onrust onder patiënten.