Opnieuw chemiebedrijf dicht om veiligheidsproblemen

In Rotterdam sluit op korte termijn opnieuw een chemiebedrijf tijdelijk de deuren onder druk van de inspectiediensten. Dat melden verschillende bronnen aan RTV Rijnmond. Het gaan om het van oorsprong Spaanse bedrijf Abengoa Bioenergy. Milieudienst DCMR wil inhoudelijk niet reageren op het artikel van RTV Rijnmond.

De fabriek heeft volgens de lokale omroep de brandblussystemen niet op orde, alarmmelders zouden niet werken en er zou zoutzuur uit leidingen lekken. Ook zijn verschillende andere veiligheidsproblemen, die twee jaar geleden al werden aangekaart, nog steeds niet opgelost.

Abengoa gooit het bedrijf uit angst voor een slecht imago vrijwillig dicht voor drie maanden. In die tijd moeten de grootste problemen zijn opgelost. De inspectiediensten hebben desondanks een proces-verbaal opgemaakt en nadere maatregelen aangekondigd.

Het chemiebedrijf in de Europoort produceert uit maïs bio-ethanol. Van restproducten wordt onder meer veevoer gemaakt.

Abengoa is het tweede grote chemiebedrijf in Rotterdam dat tijdelijk de deuren sluit. Afgelopen zomer kwam tankopslagbedrijf Odfjell in opspraak vanwege hoge veiligheidsrisico's. Dat bedrijf ligt sindsdien grotendeels stil.