Agent die aanhouding Flexican 'wiste' niet vervolgd

De agent die in juli beelden van de aanhouding van dj The Flexican van een mobiele telefoon van een omstander zou hebben gewist, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch bepaald. Volgens justitie was het incident helemaal niet opgenomen, waardoor ook geen sprake kan zijn van wissen.

De Nederlandse dj werd eind juli na een dancefestival in Eindhoven naar eigen zeggen verbaal en fysiek mishandeld door agenten. Een 46-jarige Eindhovense zou deze mishandeling, en haar eigen mishandeling door agenten, hebben gefilmd. De politie erkende vervolgens het wissen van het filmpje en stelde een onderzoek in.

Een extern bureau dat door justitie werd ingeschakeld om het wissen te onderzoeken, ontdekte dat met het toestel geen filmpje is opgenomen van het incident. Wel zou de agent hebben gedacht dat de camera van de telefoon draaide omdat hij bewegende beelden zag, waarop hij meerdere keren op het display duwde om het filmen te stoppen.

Omdat geen sprake is van opname en dus niet van wissen, is de agent volgens justitie niet strafbaar. De betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gebracht.