'WK voetbal altijd op open net'

Het wereldkampioenschap voetbal moet voor iedereen te zien zijn. Dat is het advies van de aanklager van het Europese Hof van Justitie in hoger beroep. Het toernooi mag dus niet achter de decoder verdwijnen als het aan de aanklager ligt.

Het advies van de aanklager wordt doorgaans door het Hof overgenomen. Ook in deze zaak is de kans groot dat dit gaat gebeuren. De voetbalbonden FIFA en UEFA verzetten zich tegen een eerdere uitspraak waarin werd bepaald dat belangrijke duels op het open net moeten worden uitgezonden. 

Groot-Brittannië en België plaatsten onlangs het WK-voetbal op de evenementenlijst. Op die lijst staan evenementen die 'van algemeen belang zijn'. Zowel Groot-Brittannië als België vinden het WK-voetbal een evenement van algemeen belang en moet daarom voor iedereen te zien zijn zonder extra kosten. Ook in Nederland staat het EK en WK-voetbal op de evenementenlijst. 

FIFA en UEFA vinden dat zij in hun eigendomsrechten worden beknot. Het Europese Hof van Justitie doet volgend jaar uitspraak in de zaak die al jaren voortsleept.