Geen godslastering in Hermitage

De Hermitage in Sint-Petersburg is niet godslasterlijk geweest in het opzetten van zijn laatste tentoonstelling. Dat is de conclusie van een officieel onderzoek naar een expositie van de Britse kunstbroers Jake en Dinos Chapman in het Russische rijksmuseum, meldt de Russische nieuwssite RT woensdag.

Aanklagers in Sint-Petersburg startten vorige week een onderzoek na een reeks klachten van bezoekers van de tentoonstelling End of Fun. De kunstwerken, en dan met name een gekruisigde Ronald McDonald en teddybeer, zouden hun religieuze gevoelens hebben gekwetst.

De directeur van het museum was niet te spreken over de inmenging van de autoriteiten. Hij noemde het een 'culturele vernedering voor de samenleving' en liet weten dat niemand zich moet bemoeien met het artistieke beleid van het museum.

Het kunstenaarsduo's lijkt nog weinig zin te hebben in een vervolgtentoonstelling in Rusland. Ze verontschuldigden zich tegenover de mensen die zich beledigd voelden, maar lieten tegenover persbureau AFP weten niet meer van plan te zijn terug te gaan naar Rusland. De tentoonstelling in de Hermitage duurt tot januari.