Staatsbosbeheer schrapt twintig procent banen

Tweehonderd van de duizend personeelsleden van Staatsbosbeheer moeten op zoek naar een nieuwe baan. De instelling wil hiermee kosten besparen, om zo de bezuinigingen van het kabinet op natuurbeheer op te vangen.

Staatsbosbeheer maakt de eigen organisatie 'kleiner en zakelijker'. De centrale organisatie wordt geconcentreerd in Amersfoort. Een excursie met een boswachter is voortaan niet meer vanzelfsprekend gratis.

Staatsbosbeheer wil daarnaast de eigen inkomsten verhogen. Vorig jaar werd 51 miljoen euro opgebracht. Dat moet worden verhoogd door bijvoorbeeld duurzaam hout te verkopen. Ook wil Staatsbosbeheer wind- en zonne-energie gaan opwekken.

"Alleen met aanvullende opbrengsten uit de markt kunnen we bepaalde voorzieningen in stand houden", schrijft de organisatie woensdag. Staatsbosbeheer streeft ernaar om negentig procent van de 26.000 hectare natuurgebied in beheer open te houden voor publiek.

Staatsbosbeheer is in 1998 verzelfstandigd. Sindsdien is het al voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van geld. Vorig jaar had de instelling een begroting van 153 miljoen, waarvan 89 miljoen euro van de Rijksoverheid.


Staatsbosbeheer schrapt twintig procent banen (Foto: Novum)