Britse regering wil homohuwelijk mogelijk maken

De Britse regering komt volgend jaar met een wetsvoorstel om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. De anglicaanse staatskerk mag zulke huwelijken echter niet inzegenen. De regering wil hiermee religieuze tegenstanders geruststellen dat zij niet gedwongen zullen worden homohuwelijken te sluiten. Ook religieuze organisaties of geestelijken hoeven niet bang te zijn dat zij wegens discriminatie vervolgd worden als zij weigeren zulke huwelijken te sluiten.

"Als stellen hun liefde en toewijding voor elkaar willen tonen, moet de staat hun niet in de weg staan", zei staatssecretaris voor gelijkheid Maria Miller. "Uitbreiding van het huwelijk tot gelijkslachtelijke stellen zal volgens mij dit instituut eerder versterken dan verzwakken", voegde zij eraan toe. Maar 'religieuze organisaties zullen nooit worden gedwongen huwelijken tussen stellen van hetzelfde geslacht te sluiten'.

De Britse staat heeft alleen zeggenschap over de anglicaanse kerk, waarvan koningin Elizabeth II het symbolische hoofd is. De anglicaanse en rooms-katholieke kerken behoren tot de tegenstanders van het homohuwelijk, maar sommige andere groepen, zoals de Quakers en de liberale joden, willen wel homohuwelijken kunnen sluiten.

Verwacht wordt dat in het Lagerhuis een meerderheid voor het aangekondigde wetsvoorstel zal stemmen.