Timmermans: geen artikel 100-brief over Patriots

Het kabinet hoeft geen zogeheten artikel 100-brief te sturen over de plaatsing van Patriot-raketten in Turkije. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer was onduidelijkheid ontstaan over de gevolgde procedure en een aantal fracties wilde weten waarom geen artikel 100-brief is gestuurd. Met zo'n brief informeert het kabinet de Kamer vooraf over de militaire inzet bij de missies, waarna de Kamer er officieel mee instemt. Deze instemming is overigens formeel niet nodig.

De ministers schrijven nu dat het kabinet alleen een artikel 100-brief moet schrijven als militairen worden ingezet voor de handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde. Voor de verdediging van het koninkrijk en de bescherming van de belangen van het koninkrijk is zo'n brief niet nodig.

Een artikel 100-brief is evenmin nodig als sprake is van een uitzending met 'overlappende doelstellingen': in dit geval de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied en de bevordering van de internationale rechtsorde. In die gevallen wordt de Kamer geïnformeerd langs de lijnen van het zogeheten Toetsingskader, een lijst van militaire en politieke voorwaarden waaraan een missie moet voldoen.

"In dit geval gaat het om de bescherming van de bevolking en het grondgebied van NAVO-bondgenoot Turkije en de de-escalatie van de crisis langs de zuidoostelijke grenzen van het bondgenootschap", schrijven Timmermans en Hennis. "Tegen deze achtergrond heeft het kabinet de Kamer geïnformeerd over de inzet van Patriots in Turkije met gebruikmaking van de elementen van het Toetsingskader."

Het kabinet besloot vrijdag om de Patriots volgende maand samen met maximaal 360 militairen naar Turkije te sturen. Het luchtafweergeschut moet de Turken beschermen tegen granaatvuur uit Syrië, waar momenteel een burgeroorlog woedt.