Einde Metropole Orkest leidt tot geschokte reacties

Het besluit van het kabinet om het Metropole Orkest geen subsidie te geven om te blijven bestaan, heeft op Twitter geleid tot een stroom van reacties. "Een stukje Hollands Glorie gaat verloren! Triest!", verkondigde Jörgen Raymann op de microblog.

"En in dit vreselijke land heb ik dus een kind neergezet. Hoe ga ik dat ooit uitleggen", reageerde actrice en zangeres Hadewych Minis op het nieuws van de opheffing van het pop- en jazzorkest. Haar collega Carice van Houten noemde het nieuws 'heel treurig'.

"Het orkest voor iedereen. Een groot verlies voor Nederland", verklaarde Frans Bauer. Ook presentatoren Sipke Jan Bousema en Jan Slagter zijn niet te spreken over het kabinetsbesluit. "Dit is eeuwig zonde", twitterde Bousema. Hij roept mensen op in actie te komen. "Heel jammer dat dit heeft kunnen gebeuren", reageerde Slagter.

Ook internationaal kan de bezuinigingsmaatregel op weinig steun rekenen. "Yea, the Dutch government is so stupid, I cannot understand?", liet componist Ali. N. Askin weten. "Bad news about the Metropole Orchestra", schreef trompettist Eric Miyashiro.

Het omroeporkest, dat vorige week nog genomineerd werd voor twee Grammy's, heeft 3,5 miljoen euro subsidie nodig om in afgeslankte vorm te kunnen voortbestaan. Maandag liet het kabinet echter weten dat het reddingsplan en het extra gevraagde geld zou vallen buiten de 'financiële kaders' van het omroepbudget van waaruit het wordt gefinancierd.

Later deze week komt staatssecretaris Sander Dekker (VVD) met een brief over het kabinetsbesluit. Volgende week stemt de Tweede Kamer over verschillende moties van de SP en D66, die het orkest willen behouden.