'Bied scheidsrechters zelfverdedigingscursus aan'

Scheidsrechters en grensrechters in het amateurvoetbal moeten zelfverdedigingscursussen aangeboden krijgen. Dat vindt voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West Achmed Baâdoud, schrijft Metro donderdag. In Nieuw West is de voetbalclub SV Nieuw Sloten gevestigd, waarvan drie spelers zondag een grensrechter dusdanig mishandelden dat hij overleed.

De stadsdeelvoorzitter reageert op een oproep van de KNVB om ideeën aan te dragen die geweld op en rond het voetbalveld helpen uitbannen. De zelfverdedigingscursus die Baâdoud wil aanbieden, wordt nu al gegeven aan hulpverleners. Behalve van zich afslaan, leren cursisten ook af te komen van de neiging om slechts toe te kijken. "Het gaat erom dat omstanders hun angst overwinnen om in te grijpen", licht Baâdoud toe.

Volgens de stadsdeelvoorzitter zijn er veel incidenten bij het voetbal in zijn stadsdeel. "Het zijn vaak jongens met een Marokkaanse achtergrond, dat verbloem ik niet", zegt Baâdoud, zelf van Marokkaanse afkomst. Maar dat moet volgens hem ook in perspectief worden gezien. "Nieuw West heeft het grootste aandeel jeugd van Amsterdam, het grootste aantal sportclubs. We zijn pioniersgebied. Hier gebeuren veel dingen als eerst, ook de botsingen."

Baâdoud wil snel met de KNVB praten over zijn plan. De voetbalbond laat aan de krant weten nog niet in te willen gaan op het voorstel, maar er 'in beginsel positief tegenover te staan'.