Onderzoek naar sterfgevallen Ruwaard Ziekenhuis

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse onderzoekt de omstandigheden van het overlijden van alle patiënten in de afgelopen drie jaar. Dat is besloten nadat vorige maand bleek dat de sterftecijfers op de afdeling cardiologie in 2010 boven het landelijk gemiddelde lagen, meldt het ziekenhuis dinsdag.

Het gaat om patiënten die tussen 1 januari 2010 en nu in het ziekenhuis zijn overleden, in totaal zo'n achthonderd mensen. De patiëntendossiers worden onderzocht, evenals de dossiers die in dezelfde periode door de klachtencommissie zijn behandeld en de meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) binnenkwamen.

Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar interne geneeskunde Sven Danner. Hij verwacht dat het onderzoek zo'n vijf maanden gaat duren. Danner was in het verleden onder meer werkzaam in het AMC en het VUmc in Amsterdam.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte vorige maand in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de inspectie werd gesloten. Het ziekenhuis wil de afdeling zo snel mogelijk weer openen.