Merkel herkozen als partijleider

Bondskanselier Angela Merkel is dinsdag door een overgrote meerderheid van de leden herkozen als partijleider van de CDU. Merkel, die al sinds 2000 aan het roer van de partij staat en sinds 2005 de functie van bondskanselier bekleedt, mag nog eens twee jaar leiding geven aan de partij.

Op het CDU-partijcongres in Hannover sprak Merkel de leden toe. Ze zei dat de huidige regering Duitsland met succes door de economische crisis heeft geleid. "We hebben Duitsland sterker uit de crisis gehaald dan dat het de crisis in ging", aldus Merkel. Ze wees op de dalende werkloosheid en de economische groei. "Deze regering is de meest succesvolle sinds de hereniging."

In 2013 worden er in Duitsland Bondsdagverkiezingen gehouden. Merkel geniet meer populariteit onder de bevolking dan haar sociaaldemocratische tegenstrever Peer Steinbrück van de SPD. Desalniettemin wordt het nog een spannende strijd. Uit peilingen blijkt dat het partijverbond CDU/CSU en de FDP - de huidige regeringscoalitie - samen op 42 procent van de stemmen kunnen rekenen. Daar staat tegenover dat de SPD en de Groenen ook op 42 procent van de stemmen uitkomen.

De FDP doet het niet goed. Zoals het er nu voorstaat haalt de partij de kiesdrempel van vijf procent niet. Het duurt echter nog tien maanden voordat er verkiezingen zijn. Vooralsnog lijkt Merkel op een comfortabele voorsprong te kunnen leunen. "Als de crisis erger wordt en daarmee de gevolgen voor de Duitse overheidsbegroting en het financiële beleid en het voor de kiezers duidelijk wordt dat er minder geld beschikbaar is voor nationale aangelegenheden, dan kan dat mevrouw Merkel schaden", aldus Gero Neugebauer van de Vrije Universiteit Berlijn. "Dan kan haar geloofwaardigheid een deuk oplopen."

Merkel zelf erkent dat het 'turbulente tijden' zijn. Het is volgens haar verleidelijk om te denken dat 'de euro gered is', maar er zijn aanwijzingen dat de Duitse economische groei volgend jaar afneemt. "Ik zal het hier expliciet zeggen: we moeten voorzichtig zijn. Deze crisis kan niet ineens worden opgelost, omdat de crisis ook niet ineens de kop op stak." Ze beloofde tevens de andere landen in de eurozone te blijven helpen.


Merkel herkozen als partijleider (Foto: Novum)