PVV boos over maidenspeech VVD'er

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft zich dinsdag boos gemaakt omdat ze niet in debat mocht met haar VVD-collega Bas van 't Wout over de bezuinigingen op de AWBZ. Van 't Wout sprak voor het eerst in de plenaire zaal, en dan mag er niet worden geïnterrumpeerd.

Agema zei het 'uiterst laf' te vinden dat de VVD een 'nieuweling' had gestuurd om de bezuinigingen op de langdurige zorg te verdedigen tijdens het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Ze wilde afwijken van de gewoonte dat een Kamerlid tijdens zijn maidenspeech niet wordt onderbroken.

Alle overige partijen wilden echter vasthouden aan de gewoonte. "We hebben het nu eenmaal zo afgesproken", zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer. "Ik vertrouw erop dat er nog vele momenten komen waarop we wel in discussie kunnen", zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemde het optreden van Agema 'tamelijk respectloos'.

Van 't Wout, Kamerlid sinds de verkiezingen van september, zei dat de aanval van Agema vooral bewijst dat hij een belangrijke portefeuille heeft.