'Salarissen Toneelgroep Amsterdam niet boven norm'

De leider van Toneelgroep Amsterdam, Ivo van Hove, verdient niet meer dan de balkenendenorm. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) in een dinsdag gepubliceerd antwoord op Kamervragen van de PVV. Ook het salaris van decorontwerper Jan Versweyveld komt niet boven de norm uit, verzekert ze.

Bussemaker wil verder niet ingaan op het salaris van de toneelmakers, al heeft ze wel inzage gehad in hun salarissen. Duidelijk is nu in elk geval dat ze niet meer boven de balkenendenorm uitkomen, zo'n 187 duizend euro peer jaar exclusief toeslagen en pensioen. "Aangezien het salaris niet boven de norm uitkomt, wordt het salaris niet openbaar gemaakt", schrijft Bussemaker.

De minister geeft geen duidelijkheid over de inkomsten van Van Hove buiten Toneelgroep Amsterdam om, maar die wel voortvloeien uit zijn werk bij het gezelschap. Het Parool berichtte vorige maand dat niet kon worden uitgesloten dat het totale inkomen van Van Hove boven de balkenendenorm uitkomt.

"Geen van beide heren verdient meer dan de balkenendenorm voor werkzaamheden die publiek gefinancierd worden", schrijft Bussemaker. "Voor zover het om publieke middelen gaat, is er bij Toneelgroep Amsterdam geen sprake van onrechtmatigheid. Ik doe wel een algemene oproep aan instellingen met publiek geld om, zeker in tijd van bezuinigingen, de gelden juist te besteden."