VN: Israël moet Non-proliferatieverdrag ondertekenen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag met overweldigende meerderheid ingestemd met een resolutie waarin Israël wordt opgeroepen snel openheid van zaken te geven over zijn atoomprogramma en inspecteurs toe te laten. Ook wordt er bij Jeruzalem op aangedrongen om een topconferentie over het uitbannen van kernwapens in het Midden-Oosten te steunen.

De resolutie werd met 174 stemmen voor, zes stemmen tegen en zes onthoudingen aangenomen. In de resolutie staat dat Israël 'zonder verdere vertraging' het Non-proliferatieverdrag (NPT) moet ondertekenen en zijn nucleaire faciliteiten open moet stellen voor inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). De Verenigde Staten, Canada, Israël, de Marshall-eilanden, Micronesië en Palau stemden tegen de resolutie.

Resoluties die worden aangenomen door de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar vormen wel een afspiegeling van de heersende opinie. Dergelijke resoluties hebben dan ook vooral een morele en politieke waarde.

Israël weigert te bevestigen of te ontkennen dat het in het bezit is van kernwapens. Algemeen wordt evenwel aangenomen dat het land over een kernwapenarsenaal beschikt. Jeruzalem weigert het NPT te ondertekenen, net als India, Pakistan en Noord-Korea, landen die allemaal een eigen atoomprogramma hebben.

In 1995 werd een voorstel omarmd om het Midden-Oosten vrij te maken van massavernietigingswapens en Israël onder druk te zetten om zijn nooit bevestigde kernwapenarsenaal van ongeveer tachtig kernkoppen op te geven. Aan dat voorstel is echter nooit een vervolg gegeven. In 2010 besloten de 189 landen die het NPT hebben ondertekend, om in 2012 een conferentie te beleggen over massavernietigingswapens in het Midden-Oosten.

De conferentie zou medio december in het Finse Helsinki worden gehouden. De Verenigde Staten kondigden op 23 november echter aan dat de conferentie niet doorgaat. Als redenen werden de politieke onrust in het Midden-Oosten en de afwijzende houding van Iran ten aanzien van non-proliferatie aangevoerd. Iran en een aantal andere Arabische landen menen echter dat de echte reden is dat Israël weigert aanwezig te zijn. Israël wil pas meewerken aan een conferentie als er een vredesovereenkomst voor het Midden-Oosten is gesloten.