Teeven probeert vrijlating tbs'ers te voorkomen

Justitie probeert te voorkomen dat tbs'ers als gevolg van een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moeten worden vrijgelaten. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.

Door middel van een zogeheten rechtelijke machtiging kunnen tbs'ers een halfjaar worden vastgehouden. Deze civielrechtelijke maatregel kan ook worden verlengd, zei Teeven.

Het Europese hof bepaalde afgelopen zomer dat als in een vonnis niet uitdrukkelijk staat dat verdachten worden veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan tbs onbeperkt worden verlengd.

Ahmed Marcouch (PvdA), die Teeven naar de Kamer had geroepen, wilde weten wat de staatssecretaris gaat doen om ervoor te zorgen dat mogelijk honderden tbs'ers als gevolg van deze uitspraak op straat belanden. "Het laatste wat ik wil is dat we gevaarlijke tbs'ers ineens moeten vrijlaten. Dat is in het belang van de slachtoffers, veiligheid en de tbs'ers niet gewenst."

Teeven antwoordde dat hij Marcouch gedeeltelijk kan geruststellen. Hoewel de vonnissen niet kunnen worden gerepareerd, bieden civielrechtelijke maatregelen wel mogelijkheden om tbs'ers toch van de straat te houden. Momenteel wordt uitgezocht hoeveel tbs'ers mogelijk in aanmerking komen voor vrijlating als gevolg van het vonnis. Cijfers daarover worden in januari bekend.

De staatssecretaris legde de schuld bij de rechters. Die hadden hun vonnissen duidelijker moeten motiveren. "Dat is het ambachtelijke werk van de zittende magistratuur waar hier een fout in is gemaakt." Teeven wilde wel het beeld wegnemen dat het om verkrachters en moordenaars zou gaan die nu op vrije voeten komen. "Dat is niet juist."