Opnieuw motie van wantrouwen PVV

De PVV heeft dinsdag opnieuw een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet. Ditmaal zegde senator Marcel de Graaff het vertrouwen in het tweede kabinet-Rutte op tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.

De Graaff vindt dat de belangen van het Nederlandse volk 'willens en wetens' worden geschaad door dit kabinet. De PVV'er neemt het de regering kwalijk dat het de belangen van de eurozone zwaarder laat wegen dan die van Nederlanders. Bovendien vindt De Graaff de samenstelling van het kabinet van twijfelachtig allooi.

De regering zou onder meer bestaan uit mensen die 'hardop filosoferen over het verbieden van politieke partijen'. Zonder hem bij naam te noemen doelde hij op minster van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die zich eerder kritisch uitliet over de partijorganisatie van de PVV. Verder hekelde hij de 'bonnetjesaffaire' van staatssecretaris Co Verdaas (PvdA).

En premier Mark Rutte (VVD) heeft elk principe en elke belofte aan de kiezer overboord gegooid om maar te kunnen regeren, zei hij. "Hoe kan je dan geloofwaardigheid hechten aan de verklaring die hier wordt afgegeven?" Het kabinet mist daarom de basis voor het vertrouwen, aldus De Graaff.

Tijdens het debat over de regeringsverklaring diende PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer ook al een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Die werd toen met een grote meerderheid weggestemd - alleen de PVV stemde voor.