Pensioenfonds wil riskanter beleggen

Pensioenfonds Zorg & Welzijn wil meer risico nemen met beleggingen. Daarmee wil het fonds voor medewerkers in de zorg als eerste in Nederland het 'nieuwe pensioen' invoeren. Dat maakte het fonds dinsdag bekend. Het fonds verwacht zo hogere pensioenen te kunnen uitkeren.

Directeur van Zorg & Welzijn Peter Borgdorff zegt met de regeling de koopkracht op peil te willen houden voor gepensioneerden. "We hebben geluisterd naar de wensen en behoeften van onze deelnemers. Daarom kiezen we voor een regeling waarin de risico's duidelijk zijn."

Deelnemers moeten gedwongen overstappen naar het nieuwe systeem. Volgens tegenstanders gaat dit om 'onteigenen', meldt de NOS. Tegenstanders vinden het risico nemen met beleggingen geen goed plan en spreken van een 'casinopensioen'. De opbrengst is volgens hen te zeer afhankelijk van schommelingen op de beurs.

Momenteel wordt het nieuwe plan voorgelegd aan de achterban van het fonds, die op 20 december een besluit neemt. De nieuwe regeling kan pas definitief worden doorgevoerd als het kabinet de regels voor de pensioenfondsen aanpast. Het kabinet besloot onlangs dat de vernieuwing van het pensioenstelsel pas in 2015 ingaat.

Zorg & Welzijn verwacht dat de nieuwe regeling in 2014 of 2015 ingaat. Het pensioenfonds is verantwoordelijk voor de pensioenen van zo'n tweeënhalf miljoen werknemers en oud-werknemers in de zorg.