VS werken voorlopig niet samen met BP

Oliebedrijf BP mag voorlopig geen nieuwe contracten afsluiten met de Amerikaanse regering. Dit heeft de Amerikaanse milieubeschermingsautoriteit EPA woensdag gezegd. De beslissing heeft geen gevolgen voor bestaande contracten die BP heeft met de regering.

BP bekende twee weken geleden schuld in een zaak die draaide om de dood van elf werknemers die in 2010 omkwamen op het boorplatform Deepwater Horizon. De explosie en brand op het boorplatform, dat uiteindelijk zonk, leidde tot de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het olieconcern gaat ook bekennen dat het heeft gelogen tegen het Congres over de hoeveelheid olie die de zee in lekte. Eerder deze maand werd bekend dat BP omgerekend zo'n 3,5 miljard euro aan boetes gaat betalen.

De EPA zei dat de beslissing is genomen vanwege het 'gebrek aan integriteit dat BP heeft getoond' bij het aanpakken van de ramp. Door de beslissing van de EPA kan BP voorlopig ook niet bieden op de verpachting van de rechten voor gas- en olieboringen.


VS werken voorlopig niet samen met BP (Foto: Novum)