PVV vreest vervroegde vrijlating Volkert van der G.

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, kan mogelijk vervroegd vrijkomen als gevolg van een plan uit het regeerakkoord. Dat heeft PVV-Kamerlid Lilian Helder woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staan plannen om gedetineerden bij goed gedrag vervroegd vrij te laten. Met de nieuwe plannen hebben gedetineerden anderhalf jaar voordat zij hun straf hebben uitgezeten niet meer automatisch recht op vervroegd verlof maar moeten zij dit 'verdienen'. Van der G. zou daardoor nog steeds in aanmerking kunnen komen voor verlof. "Staat u voor het slachtoffer of voor de dader?", vroeg Helder het kabinet.

Volgens de PVV zou premier Mark Rutte (VVD) zo opnieuw een verkiezingsbelofte breken. Rutte liet tijdens de verkiezingscampagne weten tegen te zijn. Tijdens een debat zei Rutte het 'ondenkbaar' te vinden dat Van der Graaf. vervroegd met verlof zou gaan.

De 43-jarige Van der Graaf. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij kan in mei 2014 vrijkomen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen zei eerder dat een proefverlof op zijn vroegst in november van dit jaar kan worden aangevraagd, maar dat er veel mitsen en maren aan verbonden zijn. Over aanvragen voor een proefverlof doet de dienst overigens geen uitspraken.

De PVV liet verder in het debat over de begroting van Justitie weten de ferme taal van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) te missen. Waar in het vorige kabinet slachtoffers prioriteit hadden en inbrekers 'met een paar ferme tikken' het huis uit mochten jagen , is de staatssecretaris nu een 'softie' geworden, zegt Helder.

Teeven geeft donderdag antwoord op de vragen uit de Kamer.