Bevolking met hiv vergrijst

Een Nederlander met een hiv-besmetting is gemiddeld 46 jaar. Dat is een heel stuk ouder dan in 1996, toen een persoon met hiv nog een goede dertiger was. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring.

De bevolking die een hiv-besmetting heeft, vergrijst dus. Dat komt vooral doordat mensen dankzij betere medicatie steeds ouder kunnen worden met het virus dat uiteindelijk aids kan veroorzaken. Bovendien wordt de diagnose hiv-positief steeds vaker bij wat oudere mensen gesteld, aldus de onderzoekers.

Mede daardoor is nu 35 procent van de mensen met het virus ouder van 50 jaar. Dat brengt met zich mee dat steeds meer mensen te maken zullen krijgen met ouderdomskwalen en hiv tegelijkertijd. Dat maakt de aanpak van het virus lastiger.

Het aantal mensen onder de 40 met een hiv-besmetting is in de afgelopen 16 jaar drastisch afgenomen. In 1996 maakten zij nog 65 procent uit van het totaal aan mensen met het virus, nu is dat nog maar 30 procent.

Aanstaande zaterdag is het Wereld Aids Dag, waarbij dit jaar opgeroepen wordt tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Op vrijdag wordt de campagne STOP AIDS NOW! al gestart. Die campagne richt zich deze keer op de situatie van aidsweeskinderen.

Bevolking met hiv vergrijst
Bevolking met hiv vergrijst (Foto: ANP)