'Celregime Manning niet van hogerhand bevolen'

Het strenge gevangenisregime voor de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks is niet van hogerhand bevolen. Dat heeft de voormalige commandant van de mariniersbasis in Quantico, waar Bradley Manning negen maanden in eenzame opsluiting zat, dinsdag verklaard.

Kolonel buiten dienst Daniel Choike ontkende tijdens de hoorzitting, een van een reeks die aan het eigenlijke proces voorafgaat, dat luitenant-generaal George Flynn opdracht had gegeven Manning te onderwerpen aan het strengste celregime mogelijk. Choike hield Flynn weliswaar op de hoogte, maar het was de gevangeniscommandant James Averhart die het besluit nam.

Manning wil de rechtszaak tegen hem van tafel, omdat hij in de cel ten onrechte wreed zou zijn behandeld. De veronderstelde klokkenluider zat minstens 23 uur per dag eenzaam in een cel van nog geen vijf vierkante meter. In januari 2011 moest hij enkele nachten al zijn kleding inleveren omdat hij volgens het leger broedde op zelfmoord.

Choike verdedigde tijdens de hoorzitting de behandeling die Manning kreeg. Die was nodig omdat de gevangene een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving zou hebben gevormd. De psychologen die Manning eerder hadden onderzocht hadden een tegengestelde conclusie getrokken, maar de gevangene gedroeg zich volgens Choike zo vreemd dat zijn cipiers die aanbevelingen in de wind sloegen.

Manning likte volgens Choike aan de tralies van zijn cel, 'danste uitzinnig' en doodde de tijd met luchtgewichtheffen. Manning zou bovendien gezinspeeld hebben op zelfmoord. Volgens de advocaat van Manning slaapwandelde zijn cliënt toen hij aan de tralies likte en probeerde hij met de andere gewraakte bewegingen simpelweg fit te blijven.

Juan E. Mendez, de speciale rapporteur van de VN voor marteling, bracht in maart een rapport uit over Mannings behandeling. Hoewel Mendez Manning nooit te spreken heeft gekregen, zegt hij ervan overtuigd te zijn dat die 'wreed, onmenselijk en vernederend' is behandeld. Dit is in strijd met de VN-Conventie tegen Marteling, aldus Mendez.