'40% wil nieuwslezeres zonder hoofddoek'

Ongeveer 40 procent van de FOK!kers vindt dat het nieuws op televisie absoluut niet mag worden gepresenteerd door een vrouw met een hoofddoek. Dat blijkt uit onderzoek van FOK! onder meer dan 3000 respondenten.

Het zogenoemde 'FOK! Hoofddoek Onderzoek' is gisteren op FOK! uitgevoerd naar aanleiding van een nieuwsbericht dat gisteren op de site verschenen is. 

Wel vindt 32 procent een journaalpresentatrice met hoofddoek kunnen, zolang het nieuws maar goed gelezen wordt. 24 procent zegt dat het alleen op een commerciële allochtonenzender zou moeten kunnen, als het maar niet van hun belastinggeld is.

FOK!ker Molurus reageerde op de poll dat het niet zou moeten kunnen: "Nieuwslezers zijn helemaal niet vrij in de keuze van hun kleding. Ik zie dan ook niet waarom er in dit geval een uitzondering gemaakt zou moeten worden." Anderen denken weer dat het best moet kunnen, zoals ons aller Danny: "Ik vind hoofddoekjes niet representatief. Net als soepjurken voor mannen. Je zet ook niet iemand neer met een petje op imo. Buiten dat ik het geen gezicht vind zal het me verder jeuken."

Voor sommigen lijkt de kwestie toch anders te liggen: "Nu weer een hoofddoek. Gisteren halalwoningen. Wat volgt?", aldus vosotros.

Slechts twee procent van de respondenten ziet het helemaal zitten en zou het een welkome aanvulling op de multiculturele samenleving vinden.

Meer over de waarde van dergelijke onderzoeken in deze column.