KLM aangeklaagd na dood geweigerde zware passagier

De KLM heeft in oktober geweigerd een ernstig zieke vrouw van 193 kilo mee terug te nemen naar de Verenigde Staten. Ze zocht geen medische hulp en overleed kort daarna. Het was fysiek niet mogelijk de vrouw mee te nemen, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag na een bericht hierover in het AD.

De 56-jarige man van de vrouw klaagt de KLM en twee andere luchtvaartmaatschappijen die haar weigerden nu aan, schrijft de krant. Hij vindt het de schuld van de luchtvaartmaatschappijen dat de vrouw niet kon terugkeren naar haar behandelend artsen in de VS. Hij eist nu zes miljoen dollar smartengeld.

De twee waren op 17 september vanuit hun woonplaats New York naar hun vaderland Hongarije gevlogen. Voor het twintigste jaar op rij vierden ze daar vakantie in hun zomerhuisje.

In oktober wilden ze vanuit Boedapest terugvliegen. Door een nierziekte en diabetes hield het lichaam van de vrouw echter vocht vast en was ze in omvang toegenomen. Volgens de KLM paste ze nog wel door de deur van het vliegtuig. "Maar daarna moet je rechtsaf of linksaf het gangpad in en dat ging niet", zegt de woordvoeder.

Volgens hem is van alles geprobeerd om het mogelijk te maken. "Maar er was simpelweg geen mogelijkheid." Ook is bekeken of ze met een andere vlucht terug van KLM of Air France terugkon, maar dat ging niet.

De advocaat van de man, Peter Ronai uit Boedapest, stelt in de krant dat de vrouw al in het vliegtuig zat maar dat er geen verlengstuk was voor de veiligheidsriemen. Ook zou haar zijn verteld dat ze te zwaar was voor de twee stoelen die ze had gereserveerd.

Er werd nog geprobeerd haar vanuit Praag in Tsjechië terug te laten vliegen met Delta Airlines, maar daar zou ze te zwaar zijn geweest voor de lift. Ook een vlucht van Lufthansa van Boedapest via Frankfurt naar New York bood geen uitkomst. Het lukte de bemanning ondanks hulp van de brandweer niet de vrouw uit haar rolstoel te tillen.

Daarna zou de vrouw te ziek zijn geweest om te vliegen. Ze zocht geen ziekenhuis op omdat ze geen vertrouwen had in de medische zorg in Hongarije. Die is volgens de advocaat weinig veranderd sinds de val van het communistische bewind. Negen dagen nadat de KLM haar had geweigerd overleed ze.