Gevaarlijke vrouw komt vrij na dertien jaar tbs

Een 42-jarige vrouw die sinds 1999 in een tbs-kliniek zit omdat ze mensen met de dood had bedreigd, wordt waarschijnlijk binnenkort vrijgelaten. De officier van justitie had om verlenging van de tbs gevraagd, maar de rechtbank in Utrecht oordeelde maandag dat dat niet kan.

Overigens wordt de kans op gewelddadig gedrag van de vrouw bij onmiddellijke vrijlating hoog ingeschat. De rechtbank is daarom erg bezorgd over de vrouw en de veiligheid van de maatschappij, maar omdat de maximale duur van tbs is bereikt kon de rechtbank daar geen rekening mee houden.

Als iemand is veroordeeld voor een geweldsdelict kan de tbs onbeperkt worden verlengd. Bij andere delicten mag de tbs maximaal vier jaar duren. De vrouw werd in 1999 veroordeeld voor bedreiging met een gaspistool, wat in het vonnis niet als geweld was gekenmerkt. Er raakte niemand gewond.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde op 31 juli dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. In het vonnis uit 1999 ontbreekt een motivering. De rechter mag niet zelf gaan interpreteren.

De vrouw mag de kliniek nog niet direct verlaten. Gedurende de twee weken dat het OM hoger beroep kan aantekenen komt de vrouw nog niet op vrije voeten, zegt een rechtbankwoordvoerder. Als het Openbaar Ministerie beroep instelt, dan mag ze de behandeling van haar zaak ook niet in vrijheid afwachten.

Het Openbaar Ministerie was niet beschikbaar voor commentaar.