OM in hoger beroep in Facebookmoord

Justitie gaat in beroep tegen twee uitspraken in de zogenoemde Facebookmoord op de 15-jarige Winsie Hau. De nu 18-jarige maar destijds minderjarige Wesley C. uit Rotterdam en de nu 16-jarige Polly W. uit Arnhem werden volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld voor het opzetten van de moord, maar justitie in Arnhem vindt dat ze volgens het volwassenenstrafrecht moeten worden veroordeeld.

De twee kregen ieder twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs opgelegd. Justitie had vijf jaar cel en tbs geëist. Het slachtoffer was de voormalige hartsvriendin van Polly. Zij zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Daarop haalden de twee de nu 15-jarige Jinhua K. over Winsie te vermoorden. Winsies vader raakte bij de aanval gewond.

De rechtbank koos voor berechting volgens het jeugdstrafrecht omdat het volgens deskundigen beter zou zijn als meteen met een behandeling wordt gestart. Als de twee als volwassenen waren berecht, zou de behandeling pas na het uitzitten van de celstraf kunnen beginnen.

Justitie wijst op de ernst van de zaak en stelt dat die de maatschappij zwaar geschokt heeft. Dat zou zwaarder moeten wegen dan de persoonlijke omstandigheden van de daders.

Jinhua K. werd in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor zijn aandeel in de moord. Dat is de maximumstraf die kon worden opgelegd. Het OM is in zijn zaak dan ook niet in beroep gegaan.