Door politie gedode jongen droeg geen wapen

De 17-jarige jongen die zaterdagochtend op het Haagse station Hollands Spoor is doodgeschoten door een agent had geen vuurwapen of ander wapen bij zich. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Een agent schoot de jongen zaterdag even voor 06.30 uur neer na een melding dat op het station een man was bedreigd met een vuurwapen. De jongen zou naar zijn middel hebben gegrepen toen hem werd gevraagd zijn handen omhoog te houden. Daarop werd hij in de nek geschoten. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De Rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd. Daarna oordeelt het Openbaar Ministerie of de agent volgens de instructies heeft gehandeld. In het onderzoek zijn getuigen en drie agenten die bij het incident betrokken waren gehoord. Ook is sectie verricht op het lichaam van de jongen. De onderzoekers bekijken eveneens welke weg de kogel heeft afgelegd. Verder zijn beelden veiliggesteld. Een woordvoerder van het OM kon niet aangeven of de schietpartij daarop te zien is.

De jongen heeft volgens De Telegraaf in de cel gezeten voor een reeks inbraken. Er liep nog een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een steekpartij. Bij de schorsing van zijn detentie in september werd hij in een woongroep geplaatst.

De rechter zou daarbij hebben bepaald dat de 17-jarige in de weekeinden uiterlijk om 01.30 uur thuis moet zijn. Een vriend van hem heeft tegen Omroep West gezegd dat met de begeleiders was afgesproken dat hij zelf mocht weten hoe laat hij thuis kwam.

Zijn familie zei tegen de regionale omroep dat de jongen binnenkort zelfstandig zou gaan wonen. Volgens een tante was hij net bezig zijn leven weer op te pakken en ging hij weer naar school en stage.

Voor de jongen is zondagavond een stille tocht gehouden. Rond de 150 mensen liepen mee. Op het perron waar de jongen werd neergeschoten hield de groep twee minuten stilte en werden kaarsen aangestoken.


Door politie gedode jongen droeg geen wapen (Foto: Novum)