Meerderheid wil DNA alle Nederlanders in databank

Alle Nederlanders moeten verplicht DNA afstaan voor een databank. Dat vindt 61 procent van de Nederlanders nu dna-onderzoek tot de aanhouding van een verdachte voor de moord op Marianne Vaatstra heeft geleid, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Van de voorstanders vindt de helft dat die databank dan alleen mag worden gebruikt voor het oplossen van ernstige misdrijven. Van de andere helft mag de databank voor het oplossen van alle misdrijven worden gebruikt. Van de ondervraagden is 36 procent tegen het opzetten van zo'n databank.

De meeste tegenstanders zijn onder de D66-kiezers te vinden, daar is 53 procent tegen. Daarna volgen de PvdA-kiezers met 41 procent en de CDA-kiezers met veertig procent. De minste tegenstand is er bij de 50Plus-kiezers, van hen is achttien procent tegen.

De vraag of zo'n databank er moet komen houdt sommigen bezig nu grootschalig DNA-onderzoek tot de aanhouding van een verdachte voor de moord op Marianne Vaatstra heeft geleid. De 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude werd een week geleden opgepakt. Zijn DNA bleek te matchen met dat van het daderprofiel.

Van de ondervraagden zegt 84 procent dat hij mee zou werken aan een grootschalig DNA-onderzoek als in zijn omgeving een ernstig misdrijf is begaan.