Plasterk vindt koningin niet nodig bij formatie

Koningin Beatrix hoeft haar rol bij de kabinetsformatie niet terug te krijgen, zoals premier Mark Rutte (VVD) zaterdag op het VVD-congres bepleitte. Dat het kabinet door gesteggel over de inkomensafhankelijke zorgpremie een turbulente start had, komt niet doordat de koningin er niet bij was betrokken, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in Eva Jinek op Zondag.

De minister ziet geen aanleiding om te zeggen dat het niet goed is gegaan. "In ieder geval niet op de punten waar de koningin een rol speelde." Hij wees erop dat de koningin alleen bepaalde wie met elkaar aan tafel gaan en wie de formateur wordt. "Dat is allemaal goed gegaan."

Wat er onderhandeld wordt is volgens Plasterk in elk model aan de onderhandelaars. Daarom had het volgens hem geen verschil gemaakt als de koningin haar invloed op het formatieproces had behouden.

Rutte zei zaterdag zich te realiseren dat een Kamermeerderheid niet wil dat de koningin haar rol bij de kabinetsformatie terugkrijgt. Hij erkende dat de formatie ditmaal soepel is gegaan, maar dat is volgens hem te danken aan de duidelijke verkiezingsuitslag. Doorgaans is de uitslag minder duidelijk en dan zou de rol van de koningin 'erg belangrijk' zijn.


Plasterk vindt koningin niet nodig bij formatie (Foto: Novum)