Miljoen voor werkende homeopathie

Goed nieuws voor de mensen die geloven in de werking van homeopathische middelen. De Amerikaan James Randi heeft begin 2011 al een een prijsvraag uitgeschreven waarmee iedereen die denkt te kunnen bewijzen dat homeopathie een kern van waarheid bevat, in een klap miljonair kan worden. De scepticus heeft een miljoen dollar uitgeloofd voor het eerste wetenschappelijke bewijs voor de werking van homeopathie. Er is geen tijdslimiet verbonden aan de prijsvraag en tot vandaag de dag heeft nog niemand voor elkaar gekregen om met dergelijk bewijs op de proppen te komen.

De kans dat de website de prijs daadwerkelijk moet uitkeren is nihil. Homeopathische middelen bevatten geen werkzame stoffen, dus van enig effect is, op een placebo-effect na, sowieso geen sprake.

Homeopathie is gebaseerd op het idee dat elke ziekte of kwaal veroorzaakt wordt door een verstoring van de levensenergie. Die verstoring zou hersteld kunnen worden door een extreme verdunning toe te dienen van een stof die dezelfde verschijnselen veroorzaakt. Die verdunning is zo extreem, dat het molecuul van de verdunde stof niet meer voorkomt in de oplossing.  Dit molecuul zou zijn eigenschappen dan al hebben overgedragen aan 'het geheugen' van de verdunningsvloeistof.