Jasper S. blijft langer vast

De 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude blijft langer in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Leeuwarden donderdag bepaald, bevestigt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden. S. zit in voorarrest op verdenking van de verkrachting en moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999.

Jasper S. mag in ieder geval veertien dagen langer in de cel worden gehouden. Daarna neemt de raadkamer een besluit over verlenging van zijn voorlopige hechtenis. Ook de beperkingen van zijn voorarrest blijven gelden: S. mag alleen met de politie en zijn advocaat spreken. Over een eventuele bekentenis doen politie en justitie vanwege het lopende onderzoek geen mededelingen.

S. werd zondag aangehouden voor de moord op Vaatstra. Hij had eerder dna afgestaan in een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek onder mannen die ten tijde van de moord op Vaatstra in de buurt van de vindplaats van haar lichaam woonden. Uit twee onderzoeken bleek zijn dna te matchen met dat van het daderprofiel.

Het OM meldt donderdag dat al het dna-materiaal, buiten dat van S., wordt vernietigd. Mannen die meewerkten aan het onderzoek krijgen daar bericht over. Justitie heeft een team van twaalf rechercheurs op de zaak gezet.

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden liet eerder weten de mogelijke stoornis van S. te laten onderzoeken. Die kwam aan het licht toen de Fries drie jaar geleden voor de rechter moest komen voor joyriding. Een psychiater ontdekte toen een 'dissociatieve stoornis' bij S., waardoor hij mogelijk niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen daarvan zijn.