Kabinet blijft bij afschaffen statiegeld

Het kabinet blijft bij de afschaffing van het statiegeld op plastic flessen in 2014. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eerder deze week ontstond verwarring over de afschaffing van het statiegeld op petflessen, nadat de PvdA tijdens de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu had gepleit voor instandhouding van het systeem. Hiermee viel de meerderheid weg voor de afschaffing van het statiegeld.

Mansveld laat echter weten dat zij vasthoudt aan het plan van haar voorganger Joop Atsma (CDA). Hij sloot een overeenkomst met gemeenten en het bedrijfsleven om zwerfafval terug te dringen. "Daarmee was er voldoende basis om een systeem van bekostiging van inzameling en hergebruik op te zetten", schrijft Mansveld. Zij werkt door aan de invulling van dit 'verpakkingsakkoord'.

De kwestie komt donderdag waarschijnlijk opnieuw aan de orde tijdens het vervolg van het debat over de begroting. Kamerlid Manon Fokke (PvdA) kon dinsdag niet aan de tand worden gevoeld over haar woorden, aangezien zij voor het eerst sprak in de plenaire zaal. Bij deze zogeheten maidenspeech mogen Kamerleden niet worden geïnterrumpeerd.