Schultz moet beloftes breken

De extra bezuinigingen op het infrastructuurfonds leiden ertoe dat het kabinet moet terugkomen van reeds gemaakte afspraken met gemeenten en provincies. Dat zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van haar ministerie.

Het 'overgrote deel' van de bezuinigingen treft projecten waar al bestuurlijke afspraken over zijn gemaakt met andere overheden. Deze afspraken zijn juridisch niet verplichtend, ofschoon haar handtekening er wel onder staat. "Ik zal op een heleboel punten teruggaan naar de regio's en zeggen dat de beloftes niet waargemaakt kunnen worden", zei Schultz. "Dat is ook het pijnlijke van de situatie."

"We staan aan de vooravond van gebroken beloftes", concludeerde Sander de Rouwe (CDA). Hij verzette zich dinsdag al fel tegen de extra bezuinigingen van 250 miljoen euro die zijn afgesproken in het regeerakkoord. Die komen boven op de bezuinigingen van driehonderd miljoen uit het begrotingsakkoord van eerder dit jaar. In totaal moet de bewindsvrouw dus 550 miljoen euro op jaarbasis gaan bezuinigen.

Schultz kon nog niet aangeven welke projecten worden geschrapt of stopgezet. De pijn wordt 'evenredig' verdeeld over wegen, vaarwegen en openbaar vervoer. Als het aan de PvdA ligt, wordt het spoor zo veel mogelijk ontzien.