Hanzelijn meteen al doelwit koperdieven

Koperdieven hebben afgelopen weekend toegeslagen bij de nieuwe Hanzelijn. De dieven stalen ongeveer 350 meter koperdraad bij de nieuwe treinverbinding tussen Zwolle en Lelystad, die sinds vorige maand gereed is voor gebruik. De politie pakte woensdag vier verdachten op voor de diefstal en heling van het koper.

Het koperdraad werd weggehaald tussen Lelystad en Dronten. Spoorbeheerder Prorail deed maandag aangifte van de diefstal. Het daaropvolgende onderzoek leidde naar drie mannen van 28, 36 en 40 jaar en een 30-jarige vrouw in een woning in Lelystad. De vier komen allemaal ook uit Lelystad.

In de woning is een grote hoeveelheid koperdraad en gereedschappen in beslag genomen. Een gedeelte van het draad was al gestript om een eventueel onderzoek naar de herkomst van de draden te bemoeilijken, laat de politie weten.

Koperdiefstal kan niet alleen leiden tot vertragingen en ongevallen op het spoor, maar kan ook elektrocutiegevaar opleveren voor mensen die op de baan werken, aldus de politie.

De laatste stukken van het spoor voor de Hanzelijn werden half oktober aan elkaar gelast op station Zwolle. De lijn wordt op 9 december in gebruik genomen als de nieuwe dienstregeling in werking treedt. Drie dagen eerder wordt de lijn officieel geopend door koningin Beatrix. Het staatshoofd rijdt dan met de koninklijke trein over het spoortraject.