Teeven onderzoekt verruiming asielbeleid

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat de regeling bekijken op grond waarvan asielzoekers die terug moeten, maar niet kunnen, in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer over de tentenkampen van illegalen in Amsterdam en Den Haag.

Volgens PvdA-Kamerlid Khadija Arib is het nu bijna onmogelijk om in aanmerking te komen voor een zogeheten buitenschuldverklaring, waarmee uitgeprocedeerde asielzoekers toch in Nederland mogen blijven omdat terugkeer niet mogelijk is. "Daar moet naar gekeken worden", stelde Arib.

Teeven zegde dat toe. Hij meldt de Tweede Kamer over enkele weken waartoe dat heeft geleid. Teeven tekende er alvast bij aan dat het buitenschuldcriterium alleen toepasbaar is als asielzoekers aantoonbaar hebben meegewerkt aan hun terugkeer. Voor de bewoners van de tentenkampen is dat niet het geval, zei hij.

Teeven wees erop dat de asielzoekers in de tentenkampen weigeren te vertellen wie zij zijn. Een uitnodiging van de Dienst Terugkeer en Vertrek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst om de mogelijkheden van terugkeer te bespreken, is door geen van de ongeveer 88 asielzoekers in het kamp in Osdorp aangenomen.

Als de asielzoekers in de tentenkampen willen meewerken, kunnen ze ook opvang krijgen. "Maar als die bereidheid er niet is, wordt het buitengewoon ingewikkeld", zei Teeven. Hij voegde er wel aan toe dat er de komende winter geen mensen in de vrieskou op straat worden gezet.

Teeven herhaalde verder dat gemeenten geen opvang mogen geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Toch kan hij ermee leven dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de asielzoekers uit het kamp in Osdorp dertig dagen onderdak heeft aangeboden. "Als hij dat nodig vindt voor de rust en veiligheid in zijn stad, is dat een verantwoordelijkheid die hij heeft."


Teeven onderzoekt verruiming asielbeleid (Foto: Novum)