Hoorn wil gezamenlijke aanpak vechtsportgala's

Burgemeester van Hoorn Onno van Veldhuizen (D66) wil dat de regio Noord-Holland Noord gezamenlijk voorwaarden gaat stellen aan het organiseren van vechtsportgala's. Van Veldhuizen presenteert zijn plan woensdag. Hij wil dat de eisen ook landelijk gaan gelden.

"In het plan wordt opgenomen onder welke voorwaarden een vechtsportgala in de regio wordt toegestaan", licht een woordvoerder van de gemeente toe. De zegsvrouw verwijst naar het recente schietincident bij een kickboksgala in het Brabantse Zijtaart en een incident een jaar eerder bij een gala in Hoorn. "Op dit moment zijn dat geen goede en veilige evenementen om naar toe te gaan. En daar moet verandering in komen."

Het idee is afkomstig van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar burgemeester Van Veldhuizen vicevoorzitter van is. Het voorstel is voorgelegd aan het algemeen bestuur, dat daar vrijdag over stemt. De regio telt in totaal 21 gemeenten. Bij de presentatie van het plan is ook voorzitter Henk Verschuur van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten van sportkoepel NOCNSF aanwezig.

Bij een massale vechtpartij bij een kickboksgala in Hoorn vielen in mei vorig jaar tien gewonden. Buiten de sporthal werd geschoten. Niemand raakte gewond. Daarop besloot de burgemeester twee jaar geen gala's toe te staan.

Ruim een week geleden werd bij een kickboksgala in Zijtaart geschoten. Daarbij vielen twee gewonden en een dode. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan noemde de gala's eerder 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad'. Hij verbood in 2010 alle vechtsportgala's in zijn gemeente.