Vrouw rijdt zuiniger dan man

Vrouwen rijden zuiniger dan mannen. Ze verbruiken minder brandstof en kiezen vaker voor een schone auto, blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij Business Lease Nederland. Vrouwen zouden bovendien trendsetters zijn op het gebied van autokeuze.

De gemiddelde CO2-uitstoot ligt bij vrouwelijke bestuurders zes gram per kilometer lager dan bij mannen. Per honderd kilometer verbruiken vrouwen gemiddeld 0,34 liter minder brandstof dan mannen. Bij een gemiddelde van 25.000 kilometer per jaar besparen vrouwen door hun rijgedrag en autokeuze 85 liter brandstof en 150 kilo CO2-uitstoot.

Vrouwen lopen volgens de leasemaatschappij voorop op het gebied van autokeuze. De laatste jaren groeide de vraag naar kleine, zuinige auto's onder deze doelgroep, maar die neemt nu weer af. Tegenwoordig kiezen vrouwen naast de hatchback vaker voor een grotere auto, zoals een zogenoemde multiple purpose vehicle of een stationwagen. Ze nemen echter wel bewust een schonere uitvoering.

Mannen kiezen meestal voor een stationwagen, en rijden vaker dan vrouwen in een cabriolet of coupé. Wel neemt de vraag naar microauto's onder mannen toe. "Hoewel de kleinere auto's eerder nog als 'vrouwenauto' werd getypeerd, doorbreken vrouwen dit vooroordeel door vaker een grotere wagen te kiezen. Opmerkelijk is dat vrouwen de trend zetten in autovoorkeur, mannen volgen steeds een jaartje later", zegt directeur Dick Cozijnsen.

Omdat het merendeel van de ruim acht miljoen auto's die in Nederland rondrijden door een man wordt bestuurd, valt er volgens Business Lease nog veel te besparen.