'Rode loper kost dagen van je leven'

De rode loper is een crime, vinden veel bekende Nederlanders. "Per strekkende meter van een rode loper vreet dat ongeveer twaalf dagen van je leven af', zegt Thijs Römer die maandagavond op de rode loper te vinden was voor de première van de Nederlandse komedie Alles is Familie. "Zo voelt dat een beetje."

Hoofdrolspeler Benja Bruijning liet in een interview weten de rode loper maar oppervlakkig te vinden. "Het valt vanavond mee", vertelt de acteur. "Je hebt vanavond wel al twee keer de vraag gekregen: Familie, waar denk je dan aan," vult zijn vriendin Anna Drijver aan.

"Niemand van ons vindt de rode loper leuk, als ik nou heel eerlijk mag zijn", vindt ook Martine Bijl, "Niemand kan het ook helpen dat het oppervlakkig is, want iedereen loopt meteen door", weet de 64-jarige Bijl. "Dus dan kun je moeilijk verwachten dat je dan een beetje bij de divan van de psychiater gaat liggen."

Het is voor het eerst sinds 1983 dat Bijl weer in een film te zien is. Ze stortte zich vooral op het schrijven, maar is in de mozaïekfilm Alles is Familie te zien als moeder van Thijs Römer en Bruijning die nog eens echt verliefd wil worden. Römers personage heeft dood zaad, tot frustratie van zijn vrouw, de rol van Carice van Houten.

"Ik heb vanavond vooral veel dezelfde vragen gehoord", aldus Van Houten. "Het kan inderdaad allemaal wel wat origineler." De actrice heeft echter nooit zo veel last van domme vragen. "Ik moet zeggen dat ik dat allemaal heel snel weer vergeet, als ik me daar druk om moet maken dan knal ik uit mekaar van woede."

Scenarist Kim van Kooten heeft geen last van de oppervlakkigheid. "Nee joh, ik geniet me gek", zegt de schrijfster en actrice die ook in een kleine bijrol in de film te zien is. "Het is voor het eerst van mijn leven dat ik heel erg zin heb in een première."

Alles is Familie draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.