Frankrijk verliest AAA-rating

Moody's heeft de kredietwaardigheid van Frankrijk een stap verlaagd vanwege zorgen over de vooruitzichten voor economische groei en de effecten van de Europese financiële crisis. Hierdoor heeft Frankrijk geen triple-A-rating meer.

Frankrijk staat nu op Aa1. De vooruitzichten zijn volgens de kredietbeoordelaar negatief, wat betekent dat de rating in de toekomst verder kan worden verlaagd. Het wordt volgens Moody's steeds moeilijker te voorspellen hoe veerkrachtig Frankrijk zal reageren op toekomstige schokken in het eurogebied.

Wel benadrukte de kredietbeoordelaar dat de rating van Frankrijk hoog blijft in vergelijking met andere Europese landen. Frankrijk zou er sterker voor staan doordat de economie op veel verschillende takken steunt en door de sterke toewijding aan structurele hervormingen.

De verlaging van de rating zal zorgen voor toenemende angst dat de Europese schuldencrisis zich verspreidt van Griekenland, Portugal en Ierland naar de kern van de Europese regio. Standard & Poor's heeft de rating van Frankrijk in januari al verlaagd van AAA naar AA+ vanwege de verdiepende politieke, financiële en monetaire problemen in de eurozone.

De Franse minister van financiën Pierre Moscovici wijtte de ratingverlaging aan het beleid van vorige overheden. Die zouden er niet in geslaagd zijn van het land een competitieve economie te maken.

De socialistische minister wees erop dat de Franse schuld nog steeds een van de veiligste in de eurozone is. "De Franse economie is groot en divers en de overheid heeft bewezen dat er plannen zijn voor structurele hervormingen."

Het rendement op de Franse 10-jarige staatsobligaties daalde maandag een basispunt ofwel 0,01 procentpunt, tot 1,96 procent op maandag. Dat is zestig basispunten meer dan vergelijkbare Duitse staatsobligaties. Dat wijst erop dat beleggers de Duitse obligaties veiliger vinden.

Submitter:  Bron: Novum/AP