Bloedige strijd in Oost-Congo

De strijd tussen het Congolese leger en de rebellenbeweging M23 in het oosten van Congo heeft vrijdag aan twee militairen en 151 rebellen het leven gekost. Dat hebben een woordvoerder van het leger en de gouverneur van de provincie Noord-Kivu gezegd. Vredestroepen van de Verenigde Naties voerden bombardementen uit op de stellingen van de rebellen.

Het Congolese leger trok zich terug uit Kibumba, een gebied op dertig kilometer afstand van de provinciehoofdstad Goma, nadat duizenden Rwandezen, die de rebellen zeggen te steunen, zaterdagochtend tot de aanval waren overgegaan, zei gouverneur Julien Paluku.

De VN-vredesmissie, MONUSCO, lanceerde vervolgens met helikopters een tegenaanval op M23-posities in Kibumba. Een woordvoerder van M23, een in april en mei opgerichte rebellengroep van ontevreden voormalige officieren van het Congolese leger, ontkende de zware verliezen en zei dat er slechts twee rebellen gewond zijn geraakt.

Het Rode Kruis is naar dorpen in het gebied gestuurd om de lichamen van de gesneuvelden te verwijderen en daarmee de uitbraak van ziektes te voorkomen.

MONUSCO sprak van de bloedigste strijd sinds juli. Volgens VN-woordvoerder Martin Nesirky zijn tussen de 1500 en 2500 mensen het gebied ontvlucht.