Nieuwe situatie Midden-Oosten gunstig voor Hamas

De wisseling van de wacht in diverse Arabische en Noord-Afrikaanse landen na de Arabische Lente legt de leiders van Hamas op de Gazastrook geen windeieren. De bloedige vijandigheden tussen Hamas en Israël vergroten de instabiliteit in de regio, maar Hamas kan rekenen op de steun van landen die zich onder hun vorige leiders in dit conflict op de vlakte hielden.

Deze nieuwe situatie kwam zaterdag opnieuw tot uiting met het bezoek aan Gaza van een delegatie Tunesische hoogwaardigheidsbekleders onder leiding van minister van buitenlandse zaken Rafik Abdessalem. Een dag eerder maakte de premier van Egypte al zijn opwachting, terwijl de leider van Qatar de politieke erkenning van Hamas vorige maand onderstreepte. Zondag arriveert een delegatie uit Marokko.

Abdessalem maakte zaterdag een eerste stop bij de smeulende puinhopen van het door Israëlisch vuur getroffen drie verdiepingen tellende kantoor van Hamas-premier Ismail Haniyeh.

"Israël moet begrijpen dat er zoiets is als internationale wetgeving en het moet deze internationale wetgeving respecteren om de agressie tegen het Palestijnse volk te beëindigen", zei Abdessalem. De minister liet weten dat de Tunesische regering alles in het werk stelt om een staakt-het-vuren tot stand te brengen, maar weidde hier verder niet over uit.