Nijmeijer: vrijwel altijd executie voor vijanden

Vijanden van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC worden vrijwel altijd geëxecuteerd. Dat zegt de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer vandaag in een interview met de Volkskrant.

In het interview verdedigt de 34-jarige Nijmeijer de werkwijze van de FARC. "Als iemand een vijand van ons is, volgt vrijwel altijd executie. Wat moet je anders met je vijand doen? Hem onderwijzen?" Nijmeijer zegt verder zichzelf niet te hoeven rechtvaardigen. "De strijd is gerechtvaardigd. We zijn in oorlog."

De FARC-strijdster uit Denekamp sloot zich in 2002 bij de guerrillabeweging aan en verblijft sindsdien in Colombia. Momenteel is ze in Cuba, om daar namens de FARC met de Colombiaanse regering mee te onderhandelen over vrede. Volkskrant-verslaggever Robert-Jan Friele, die Nijmeijer kent uit hun studententijd in Groningen, interviewde haar in de hoofdstad Havana.

Nijmeijer omschrijft de FARC als een 'gewapende politieke partij'. "Onze leer is gebaseerd op het marxisme-leninisme. Dat zijn de ideeën waar we voor vechten." Volgens haar zou de partij radicaal willen hervormen, maar is daar nu geen ruimte voor. "Op dit moment vragen we ons vooral af: hoe kunnen we deelnemen aan de politiek? Daarover spreken we met de regering."