Veel transgenders in psychische nood

Transgenders in Nederland kampen relatief vaak met psychische problemen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder 450 respondenten. Er valt nog veel te verbeteren aan de situatie van transgenders, mensen die het gevoel hebben in een verkeerd lichaam te zijn geboren. Transgender Netwerk Nederland (TNN) laat weten de cijfers uit het onderzoek schokkend te vinden.

Twee derde van de respondenten voelt zich eenzaam, een kwart zelfs in zeer sterke mate. De helft van de deelnemers aan het onderzoek kampt met psychische problemen. Veertien procent is zelfs ernstig psychisch ongezond te noemen, zeven keer zo veel als de rest van de bevolking.

Ook zelfmoord is een thema voor de transgenders in Nederland. Twee op de drie hebben er ooit aan gedacht zichzelf van het leven te beroven. Meer dan een op de vijf ondervraagden deed ooit een poging. Onder de Nederlandse bevolking is dit twee procent. Transgenders zijn kritisch over de ggz-instellingen, waar hulpverleners volgens hen te weinig kennis hebben om hen te helpen.

Een derde van de respondenten stelt zich het afgelopen jaar niet altijd even veilig gevoeld te hebben in de eigen buurt. Bijna de helft kreeg een of meer negatieve reacties. Dat kwam het meest voor in de openbare ruimte. Het gaat vooral om afkeurende blikken en flauwe grappen.

Transgenders, Nederland telt er zo'n 48 duizend, zijn relatief vaak hoogopgeleid en de meerderheid heeft werk. Toch geeft veertig procent van de respondenten aan moeilijk rond te kunnen komen. Ook zijn opvallend veel transgenders afhankelijk van een uitkering. Van degenen die werken komt bijna de helft op de werkplek niet uit de kast als transgender.

Het rapport noemt vier thema's waar beleid het leven van transgenders zou kunnen vergemakkelijken. Zo wordt onder meer gepleit voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie en uitbreiding van psychische zorg. Ook zou de overheid moeten zorgen voor betere voorlichting.

Het SCP had veel moeite om een representatieve groep respondenten te vinden, iets wat mogelijk doorwerkt in de resultaten. Het planbureau stelt dan ook dat de bevindingen met de nodige voorzichtigheid gehanteerd moeten worden.

Belangenorganisatie TNN hoopt dat de overheid het rapport aangrijpt om het emancipatiebeleid voor transgenders goed vorm te geven. TNN kondigt aan de aanbevelingen uit het onderzoek onder de aandacht te gaan brengen bij overheden, zorginstanties en werkgeversorganisaties.