[DC] Berdych brengt Tsjechië naast Spanje

Tomas Berdych heeft Tsjechië vrijdagavond op gelijke hoogte gebracht met Spanje in de Davis Cupfinale in Praag. De kopman van de Tsjechen boekte een zwaarbevochten zege op Nicolas Almagro: 6-3, 3-6, 6-3, 6-7 (5) en 6-3. De partij nam vier uur in beslag. Eerder op vrijdag had David Ferrer nog Radek Stepanek verslagen.

Berdych had dit jaar vier van de vijf ontmoetingen met Almagro gewonnen en leek voor het thuispubliek op een eenvoudige zege af te stevenen. De mondiale nummer zes had in de eerste set aan een break op 4-3 voldoende om de set binnen te halen. Het tweede bedrijf ging echter naar Almagro, die bij 3-2 had toegeslagen.

In de derde set waren de rollen weer omgedraaid. Berdych nam een 3-0 voorsprong, gaf dat niet meer uit handen en leek die goede lijn in de vierde set door te zetten. Almagro, elfde op de wereldranglijst, maakte echter een break achterstand ongedaan en trok in de tiebreak aan het langste eind.

Het was Berdych die in de beslissende set als eerste de opslag van zijn opponent afpakte, maar Almagro sloeg direct terug. Op een nieuwe break bij 4-3 moest de Spanjaard echter het antwoord schuldig blijven, waarna Berdych de zege kon veiligstellen.

Zaterdag staat het dubbelspel op het programma, waarna zondag nog twee partijen in het enkelspel volgen. Spanje, de titelhouder, kan de Davis Cup voor de zesde keer winnen. Tsjechië behaalde in 1980 zijn enige eindzege.