Poetin niet blij met kritiek Merkel over Pussy Riot

De Russische president Vladimir Poetin stelde het vrijdag niet op prijs dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel vraagtekens zette bij de detentie van leden van de Russische punkband Pussy Riot. Volgens Poetin is Merkel slecht geïnformeerd over de ware aard van Pussy Riot.

Poetin en Merkel waren vrijdag aanwezig op een Russisch-Duits zakenforum in Moskou. Merkel uitte voorzichtig kritiek op de straf van twee jaar die twee leden van Pussy Riot kregen naar aanleiding van een optreden in een kathedraal in Moskou, waarin ze 'moeder Maria, bevrijd ons van Poetin' zongen. "Ik weet niet of het nou nodig was om deze twee meisjes naar een strafkamp te sturen", zei Merkel.

Poetin reageerde door Merkel te vragen of ze wist van de eerdere activiteiten van de punkband. Hij verwees naar een demonstratie waarbij diverse poppen - die symbool stonden voor migranten, homoseksuelen en joden - werden opgehangen. De demonstratie was juist een steunbetuiging aan deze groepen, maar Poetin interpreteerde het protest anders. "We kunnen niet, zoals jullie, mensen steunen die antisemitische standpunten hebben", aldus Poetin.

Merkel werd ook gevraagd naar de Duitse kritiek op de mensenrechten in Rusland. De Bondsdag nam vorige week een resolutie aan waarin werd gezegd dat een band bestaat tussen de inperking van democratische vrijheden in Rusland en de terugkeer van Poetin als president.

"Het is geen bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden, het is een teken van de nauwe betrekkingen die tussen ons bestaan", zei Merkel. "Hoe beter we elkaar kennen, des te opener we met elkaar kunnen praten."