CPB geeft koopkrachtcijfers toch vrij

Het Centraal Planbureau (CPB) maakt vrijdag het volledige overzicht van de koopkrachteffecten van het regeerakkoord openbaar. Dat bevestigt het planbureau. Het kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen om openbaarmaking te bewerkstelligen is daarmee van de baan, laat de zender weten.

De cijfers die worden gepubliceerd gaan over de koopkrachtgevolgen van het aangepaste regeerakkoord. De onderbouwing van de zogenoemde koopkrachtwolken, de inkomensgevolgen per categorie huishoudens, publiceert RTL Nieuws vrijdagmiddag op zijn website.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein is verheugd dat iedereen precies kan zien wat de mogelijke effecten van het regeerakkoord op ieders portemonnee zijn. Hij laat weten het 'onbestaanbaar' te vinden dat het ministerie van Algemene Zaken zich eerst 'in allerlei bochten wringt' om de feiten over de inkomenseffecten van de bezuinigingen van het kabinet-Rutte 2 achter te houden. "In goed overleg met het CPB zijn we er nu uitgekomen."

RTL Nieuws diende twee weken geleden een verzoek in op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om de koopkrachtcijfers vrij te geven. Aanleiding was de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie die de VVD en PvdA eerder wilden invoeren. Het kabinet stelde dat de koopkracht niet meer dan 0,6 procent zou dalen, maar gaf daar geen onderbouwing voor.

Daarop stapte RTL Nieuws naar de rechter met de eis om cijfers van de ministeries van Algemene en Economische Zaken boven water te krijgen. De rechtbank in Amsterdam hield de rechtszaak vorige week woensdag aan, maar de zaak is nu van de baan.

VVD en PvdA maakten maandag bekend een alternatief te hebben gevonden voor de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. Nivellering gaat nu via de inkomstenbelasting.