Moordenaar wil chille cel

De rechter in Den Haag bepaalt vrijdag of Dino Soerel recht heeft op een andere cel. De vermeende topcrimineel spande een kort geding aan omdat hij overgeplaatst wil worden naar een gevangenis met een minder streng regime of meer vrijheid wil krijgen op afdeling waar hij nu vast zit.

Soerel zat sinds november 2010 in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Een commissie bepaalde in augustus dat er geen reden meer is om hem in de EBI vast te houden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie plaatste hem daarna over naar een afdeling voor gedetineerden met gedragsproblemen.

Maar Soerel, die levenslang tegen zich hoorde eisen in het liquidatieproces Passage, vindt dat hij er niet op vooruit is gegaan. Hij moet luchten in van elkaar afschermde kooien, mag niet werken en kan geen bezoek ontvangen zonder toezicht.

Volgens de Staat is Soerel vluchtgevaarlijk. Hij zou de mogelijkheden hebben om dan voor langere tijd uit handen van justitie te blijven, zei de landsadovcaat. Daarom zit hij op een 'zwaardere' afdeling.