'Buit EU-begroting nog niet binnen'

Nederland heeft de buit nog niet binnen als het gaat om het behoud van de korting op de afdracht aan de Europese Unie. Dat bleek donderdagavond uit de woorden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de EU-begroting.

"Alle berichten dat Nederland de buit binnen zou hebben zijn schromelijk overdreven dan wel misplaatst", zei hij. "De buit is pas binnen als de onderhandelingen zijn afgerond." En volgens de minister duurt dat nog wel even. "We zijn er nog lang niet."

Het Britse persbureau Reuters meldde woensdag dat Nederland de komende jaren zijn korting van een miljard euro op de afdracht aan de Europese Unie behoudt. Dat zou in een compromisvoorstel van EU-president Herman Van Rompuy staan. Nederland krijgt de korting sinds 2007.

De lidstaten onderhandelen momenteel met de Europese Commissie over de begroting, die betrekking heeft op de periode van 2014 tot 2020. De commissie had een meerjarenbegroting voorgesteld van ongeveer duizend miljard euro voor de volledige periode van zeven jaar, maar dat is veel lidstaten veel te gortig.

Ook door de Nederlandse regering zal de komende dagen en weken nog hard moeten worden geknokt, zei Timmermans. Hij voelde zich gesteund door de Tweede Kamer, die ook aandrong op een sobere Europese begroting. De begrotingsvoorstellen worden besproken op een Europese top later deze maand.