[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Valencia

Dani Pedrosa heeft de laatste MotoGP-race van het seizoen 2012 op zijn naam geschreven. Na een chaotisch verlopen race won de Honda-coureur met een zeer ruime marge voor de verrassende Katsuyuki Nakasuga en de afscheid nemende Casey Stoner.

Pedrosa mocht op de opdrogende baan van poleposition starten, maar dook nog voor vertrek de pits in om van machine en banden te wisselen. Klassementswinnaar Jorge Lorenzo had op de grid al voor slicks gekozen, maar zakte na de start terug naar plaats elf. Toen zijn banden eenmaal warm waren vloog hij de andere rijders die op natweerbanden stonden voorbij Zij moesten al snel binnenkomen om te wisselen.

Pedrosa begon aan zijn race met een fikse achterstand op Lorenzo, maar reed met het mes tussen de tanden en dichtte langzaam maar zeker het gat met zijn landgenoot. Pedrosa begon de Spanjaard hevig onder druk te zetten en Lorenzo maakte bij het op een ronde zetten van James Ellison de fout door buiten de droge lijn te gaan en viel hard van zijn motor. Hij schuurde met zijn rug over het asfalt en belandde in de gridbak.

De race was hierna beslist, want Pedrosa kon eenvoudig naar de zege rijden. Cal Crutchlow lag enige tijd tweede, maar behoorde zeven ronden voor het einde tot het lijstje uitvallers. Nakasaga, de vervanger van de geblesseerde Ben Spies, profiteerde hiervan door tweede te worden, voor Stoner die een inhaalrace bekroonde met een derde stek.