Gevangenisoproer Sri Lanka was 'slachtpartij'

De dood van 27 gevangenen bij een gevangenisoproer vrijdag in Sri Lanka was een 'koelbloedige slachtpartij'. Dat heeft de grootste oppositiepartij zondag gezegd. De Verenigde Nationale Partij (UNP) eist een parlementair onderzoek. Volgens de autoriteiten kwamen de slachtoffers om bij een schietpartij tussen gedetineerden en agenten.

Mangala Samaraweera van de UNP zei informatie te hebben dat de meeste gevangenen zijn gedood door politiecommando's en militairen. "Het is een slachtpartij die moet worden veroordeeld. Het toont de ernstige verzwakking aan van de machthebbers in het land", zei hij. "Uit de informatie die ik heb, blijkt dat de meeste gevangenen in koelen bloede zijn neergeschoten."

De oproer ontstond toen gevangenen een team aanvielen dat cellen doorzocht op drugs en communicatiemiddelen, aldus de autoriteiten. De gedetineerden bewapenden zichzelf door in de wapenkamer in te breken, waarna korte tijd later een schietpartij uitbrak. Ook werden agenten door gevangenen met stenen bekogeld.

Het leger werd opgetrommeld om te helpen orde op zaken te stellen. Volgens Samaraweera had het leger nooit mogen worden ingezet. Naast de dodelijke slachtoffers, raakten zeker 42 mensen gewond bij de onlusten.

De oppositie zei dat gevangenisoproeren geregeld voorkomen in Sri Lanka en wil dat er een onderzoek naar de oorzaken wordt ingesteld.


Gevangenisoproer Sri Lanka was 'slachtpartij' (Foto: Novum)